40 år er mange som musiker, så det må være på sin plads med et historisk tilbageblik for det ikke mindst i Danmark megapopulære, skotske folkrock band. De startede på de små scener, men det er længe siden, at det snarere blev de helt store i både Storbritannien, Danmark, Tyskland og flere land endnu. Det hele begyndte i 1973 på øen Skye, der geografisk ligger tæt ved det skotske fastland på vestkysten.
Trioen med brødrene Malcolm ”Calum” og Roderick ”Rory” Macdonald og Blair Douglas kaldte sig The Run Rig Dance Band, og spillede mest til lokale fester i forsamlingshuse, sportshaller og ungdomsklubber. Sangeren Donnie Munro kom til året efter, og bandet begyndte at optræde uden for Skye. Kort tid efter stoppede Blair Douglas og blev erstattet af Robert Macdonald.
Denne konstellation fortsatte indtil 1978, dog var sangeren Campbell Gunn med i et års tid, inden Robert Macdonald trådte ud og blev erstattet af Malcolm Jones samt af Blair Douglas, der genindtrådte i bandet. Men allerede året efter stoppede Douglas endnu engang for at satse på en solokarriere.
Endnu et par år gik, inden bandet blev udvidet i 1981 med trommeslageren Iain Bayne og Richard Cherns på keyboard. Sidstnævnte blev erstattet fem år senere med Peter Wishart, der spillede keyboards i 15 år i Runrig, inden han valgte at gå ind i politik og blev erstattet af Brian Hurren. I 1998 havde Donnie Munro også valgt politikervejen og var blevet afløst af canadieren Bruce Guthro. Det har ikke gjort Runrigs popularitet mindre, selv om mange fans var skeptiske dengang.
Imellem disse udskiftninger havde bandet i 1978 udsendt deres første album ”Play Gaelic”, og efterfølgende er udsendt 17 albums foruden flere samlinger, livevideoer og DVD’er foruden næsten 30 singler og et par bøger.
Musikken har altid haft dybe rødder i det barske skotske højland, naturen og kulturen, og det er især brødrene Macdonald, der står for de fleste kompositioner, og der kommer stadig nye sange på gælisk. Der er også sket en stor udvikling gennem tiden – fra mange akustiske numre til smukke ballader med elektriske guitarer. Og bandets medlemmer er ikke nødvendigvis på scenen hele tiden, men giver plads til afvekslende soloer, duetter osv. Ikke mindst et par numre udelukkende med trommer er et populært indslag hos deres store trofaste publikum, som også får og kræver bandets ”kendingsmelodi” ”Loch Lomond” hver gang.
I 2009 måtte Runrig holde en pause, da Malcom Jones havde hjerteproblemer og måtte gennemgå en bypass-operation, og i 2011 holdt bandet et sabbatår for at genoplade batterierne. Kort før bandets pauseår udsendte man dog et dobbelt album med ”50 great songs” så fansene havde noget at lytte til imens!
Nu kan man i de 10-12 dage glæde sig over jubilæumskoncerterne over det meste af landet.
Fredag 31. maj foregår det i Sønderborg, og dagen efter på Valdemar Slot ved Svendborg. Så kan bandet holde et par dages ferie i Danmark inden Grundlovsdag, hvor der er koncert i Den Fynske Landsby i Odense, som bandet har spillet i mange gange før. 6. og 7. juni bliver Skovdalen spillested for Runrig, og så sluttes der af i det tidligere statsfængsel i Horsens 8. juni.
Der vil også blive gæliske sange som opvarmning til Runrig, idet sangerinden Julie Fowlis er inviteret med som gæst til koncerterne i Danmark. “Hvis/når” bandet igen er ude af fængslet i Horsens, spiller Runrig på Edinburgh Castle 20. juli, og umiddelbart efter tager de til Tyskland på en mindre turne.
Årets store begivenhed for Runrig er den officielle 40 års jubilæumskoncert på heden ved Inverness 10. august. Her deltager Sharon Corr, Manran, Washington Irving og Scooty and the Skyhooks også ved festen, som opvarmning for jubilarerne. I år springer de Tønder Festival over.
http://www.runrig.co.uk/