Siden Helge Engelbrecht i 2009 åbnede Mariehaven som spillested har hensynet til publikum været det vigtigste for den landskendte troubadour.

Der er plads til 1.500 tilskuere foran den flotte scene.

Når en koncert i Mariehaven i Ansager i det vestjyske ruller over scenen med 30-40 medvirkende sangere og musikere, er der gået mange måneders arbejde forud.

”Vi skal have ca. 75 procent af repertoiret på plads i begyndelsen af oktober, da vi åbner for billetsalget den 15.”, fortæller Helge Engelbrecht, mens han smører et rundstykke, som han lige har hentet ved den lokale bager.

Mens han skænker kaffe for rootszone.dks udsendte i det meget hyggelige lokale, der nu hedder Musikgalleriet, forklarer han om lokalets historie. Det var her, hans mor i mange år holdt foredrag og fremstillede billedkunst og jydepotter, inden hun flyttede ind i et aftægtshus ved siden af. Nu kendt som Englehuset.

Huset gennemgik flere ombygninger, og garagen blev tilføjet til huset.

Helge Engelbrecht nyder at bevæge sig ud blandt sit publikum.

”Jeg vil kun have original musik på min scene og helst dansk,” siger Helge Engelbrecht og forklarer, at det helst skal være noget, som folk har skrevet selv og ikke en kopivare, for som den 59-årige musiker slår fast: ”Musikerne, der spiller her, skal have noget at byde på, og det må gerne være musik, som henvender sig til det brede publikum. For det er gæsterne i Mariehaven, det drejer sig om. Så derfor skal musikerne være villige til at give sig selv 100 procent på scenen.”

Den lune vestjyde siger dog også med et glimt i øjet, at så må de også gerne gøre, som de vil på scenen, og de er ikke bundet af en stram tidsplan. Helge Engelbrecht lægger heller ikke skjul på, at han selv elsker at spille med, uanset hvilken kunstner der står på scenen.

Folkemusikken er pænt repræsenteret ved alle sæsonens syv koncerter i

Louise Støjberg og Ditte Fromseier Hockings på scenen.

Mariehaven. Om det siger Helge Engelbrecht: ”Folkemusikken havde aldrig fået en chance, hvis jeg havde sagt til TV fra starten, at vi skulle spille og lytte til folkemusik. Men det er en stor glæde, at det kan lade sig gøre på denne måde, og folk kommer derfor til at høre noget, som de måske ikke havde ventet. De fleste synes også, at det er en positiv oplevelse.”

En dag i Mariehaven begynder til middag, hvor der er plads til op til 1.500 tilskuere foran den store scene. Mens Varde Å risler forbi i den ene side af haven og en enkelt kanofarer padler forbi, byder Helge Engelbrecht velkommen til otte timers underholdende musikmarathon.

Mange slags musik

Når der holdes pause på den store scene, er der enten musik i telte eller i Musikgalleriet, eller måske spiller et mindre band uden for under en pavillon.

Idyl ved Varde Å

Overalt er der havestole og borde, pavilloner og levende hegn, som giver en hyggelig og afslappet atmosfære i haven, der ikke føles overfyldt, selv om der er udsolgt.

”Musikken har mange klædedragter, og det behøver ikke at være udført superprofessionelt, bare det er godt,” fastslår Helge Engelbrecht og skænker en kop kaffe, mens regnen siler ned uden for det hyggelige galleri, som er fyldt med smukke kunstværker. Der er mange forskellige genrer på programmet i mange forskellige arrangementer, jazz, folkemusik, rock, pop, og det hele kædet sammen af værten selv og hans band gennem mange år, Neighbours & Friends.

”Hvis jeg kunne, ville jeg gerne selv bestemme hele repertoiret,” smiler sangeren, guitaristen og konferencieren, der på en koncertdag har travlt fra start til slut, og så er det jo heldigt, at han kun behøver få fem timers søvn hver nat. En af grundene er ifølge Helge Engelbrecht selv, at han holder sig fra de stærkere drikkevarer og hellere snupper en leverpostejmad og et glas mælk!

Forud for en koncert har hans eget band deres repertoire klart en uges tid forinden, mens de øvrige kunstnere kommer i løbet af lørdag formiddag og øver og har lydprøver med Neighbours & Friends, der både er backing og kor, og her er blandt andre Ditte Fromseier Hockings og Louise Støjberg at finde. De indkvarteres alle i nabolaget og hygger sig sammen lørdag aften, hvor Helge Engelbrecht og hans familie tænder grillen og hygger om de tilrejsende.

På koncertdagen er 140 hjælpere tilsagt. Deraf er de 60 i gang samtidigt, for han vil hellere have 60 friske mennesker til at servicere publikum end en stor flok, som måske er udkørte og trætte, da de jo begynder tidligt søndag morgen. Så man skal kun arbejde en halv dag ad gangen, og der er heller ikke problemer med at skaffe frivillige. De frivillige hjælpere har kun få regler, som de skal overholde. Der må ikke løbes eller råbes på pladsen, da det bare skaber uro blandt publikum. Det hele skal foregå stille og roligt.

Klezmer Duo spillede i Musikgalleriet, efter et enkelt nummer på den store scene.

Den eneste gang, der må gøre en undtagelse herfra, er til den afslutningsfest, som arrangeres for de frivillige, når sæsonen er slut. På koncertdagene er publikum i centrum, så derfor er det vigtigt, at alt er godt organiseret.

Ved den koncert, som rootszones udsendte overværede, var der udsolgt, men alt klappede og kørte på skinner, og selv fuglene sang i takt til musikken, mens solen skinnede fra en skyfri himmel.

 

Der spilles musik flere steder i de smukke omgivelser. Her er det foran Englehuset.

Næste koncert er søndag 29. juli kl. 12.00. Hvor Hal & Nikolaj, Fiolministeriet, Tamra Roasanes står på programmet, sammen med Eddie Skoller, Dario Campeotto, Kristian Rusbjerg Trio, Trine Jepsen, Esben Just, Maries Festival Band, Morten Remar og selvfølgelig Neighbours & Friends med Helge Engelbrecht i spidsen.

http://www.musikgalleriet.dk/mariehaven.html