En meget flot fredag aften.

Det begyndte med at BragR! da den 25. Strib Vinter Festivals første band gik på scenen i hal 1.
Forinden havde Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm åbnet festivalen og kaldt begivenheden ”Et lyspunkt i en ellers mørk tid.”

Koret med Louise Støjberg tv.

Åbningskoncerten var med skolens ældste elever og skolens kor med mere end 40 elever på scenen. Indimellem gav den talentfulde Cathrine Lassen et solonummer. Koret sang også sammen med Louise Støjberg, kendt fra Zenobia og Uhrban Støjband, og sangerinden stod derefter alene på scenen helt alene – for første gang i sin karriere- og gav prøver på sin flotte sangstemme. Under de fem solonumre burde nogle af forældrene til sangkoret måske ikke have haft så travlt med at hente deres børn, men i stedet have nydt oplevelsen sammen.

Så kunne publikum ellers gå til de ”sølvbryllupspyntede haller” – de to haller til aftenens lange, fine koncertprogram. I hal 1 begyndte det så med et BragR!

Kvartetten, der ledes af svenskfødte Perry Stenbäck, leverede en flot koncert, som måske overraskede mange af tilhørerne, der ikke kendte så meget til bandet. For som Perry Stenbäck sagde, så ville publikum ikke komme til at gå ”tom-øret” fra hallen.

Bandet spillede således den første ”Jelling-Polska”, der nogensinde er komponeret. Der blev præsenteret en del ældre svenske valse, jigs og flere polskaer, som kvartetten havde tilsat deres egen specielle sound, eksempelvis var nogle numre suppleret med indiske rytmer og toner fra Henrik Andersens 52-strengede guitar og Jesper Frost Byllings bas. Christine Dueholm var suveræn på diverse slagtøj og så var der selvfølgelig Perry, som foruden flot guitarspil leverede strengeleg på nyckelharpen, så hans svenske lærermester Peter ”Puma” Hedlund ville være stolt.

Undertegnede hørte første gange bandet på Hagges i forbindelse med Tønder Festival sidste år, og selv om de dengang spillede rigtig godt, så var der alligevel sket en stor udvikling på det godt halve år. Man kan sige på

BragR

populært (men ikke særlig kønt) nudansk, at de spillede ”rigtig- rigtig” godt! BragR! fik fortjent stående bifald og har nu fundet deres helt egen stil og niche indenfor den nordiske folkemusik.

Ligeledes var der stående bifald til aftenen to næste navne. Først til den lattermilde og charmerende norske sangfugl og violinist Sigrid Moldestad med band, der var blevet reduceret til to mand på grund af influenza, men gav en smuk og yndefuld koncert. Med en sætliste, der foruden norske melodier også indeholdt et amerikansk country/gospel nummer og et par Robert Burns komponerede melodier.

Dorthe Gerlach og Chris Minh Doky

Aftenen afsluttedes med duoen Hush, som er Michael Hartmann på guitar og Dorthe Gerlach vokal. De er på deres turne forstærket med de utrolig dygtige musikere, Chris Minh Doky på bas og Poul Reimann på piano. Chris Minh Doky er især kendt fra jazzens verden, og han havde sat sit tydelige aftryk på et par af numrene og på nogle af Dorthe Gerlachs sange. Det er ellers nok hendes sangstemme, publikum vil huske fra aftenen. Ikke mindst da hun gav et nummer a capella, så der blev helt stille helt ud i hallens yderste hjørner. Repertoiret bestod af sange fra deres tidligere album og et enkelt nyt nummer, endda på dansk.

Man må sige, at festivalledelsen virkelig havde fået sammensat et flot program med tre bands, som alle hver især kunne være hovednavn til en stor koncert.

http://www.strib-vinterfestival.dk/

Anders Hall og Sigrid Moldestad Fotos: Per Dyrholm