Folkesanger Peter A.G. var på toppen i Tivolis Glassal. Nu er han på vej rundt.

Pressefoto

Pressefoto

Han har sin lange rockkarriere med i rygsækken, og den har da nok banet vejen for A.G. som folkesanger, denne lidt diffuse betegnelse. Men hans medlemskab i folk-verdenen er en cadeau til ikke blot ham, men også alle de andre i den.

Det var med spændt forventning, at jeg tog til premieren på Det Scene Show 2 i Glassalen i Tivoli for at høre Peter A.G., der jo det seneste par år er blevet selverklæret folkesanger. Det er da et positivt udspil. Og da han rejste rundt med første udgave af Det Scene Show i 2011, blev han budt hjerteligt velkommen rundt omkring i landet, hvilket jo ikke kan undre. Når man har været så kendt, som han har været i så mange år som forsanger i Gnags, vil der være stor nysgerrighed omkring et helt nyt udspil. Så  ‘folkesanger’ blev måske lige opfattet lidt mere cool end ellers…?

Sjovt nok udsendte han helt tilbage i 1979 et soloalbum, der faktisk hed ”Normalt er han ellers cool”, og der kom et mere i 1997. Nu er han altså aktuel med en række koncerter under den ikke så overraskende titel Det Scene Show 2.

Jeg blev bestemt ikke skuffet. Peter A.G. var virkelig veloplagt, og som Tivoli skrev i sin forhåndsomtale, så fik vi et ”omfattende bagkatalog af kendte og ukendte sange, som han serverer akustisk for publikum krydret med anekdoter og livskloge betragtninger”.

ag peterUanset om man har fulgt ham tæt eller ej, så har de fleste nok opfattet, at Peter A.G. har noget på hjerte og er et menneske, der virkelig sér tingene omkring sig. Mennesker, stemninger, situationer, naturen, byen. Alt det fortalte han meget morsomt om, og historierne til og omkring de forskellige sange fyldte næsten lige så meget hos ham som hos Olsen og Hausgaard. Men A.G. har sin egen charme, fortællemåde, tempo og timing, og det undrer vel ikke nogen, at han også som folkesanger  er en ægte showman. Selv om der sikkert ikke er tvivl om, at det er en helt anden situation for ham at stå alene i spotlightet efter mange år med et band i ryggen, men jo altid som det bands centrum.   Den akustiske guitar, det fine mundharpespil, personligheden, den stærke udstråling med et tilpas, men ikke kalkuleret mix af ydmyghed og sikkerhed – og selve sangene – bærer igennem.

Hele første sæt bød på de nye sange fra Peter A.G.s liv og levned. De meget hurtige var ikke helt mig, men ellers var der en masse gods og guld i dét sæt. Fine fortællinger, ofte vanvittigt gode og usædvanlige rim. Interessant fordi Peter A.G.s verden, tydeligt og som alle ved udsprunget i det jyske, er så stor. Fordi han er et menneske, der kan se det store i det små (og sikkert også det små i det store), når han strejfer rundt i København og omegn (nær og fjern). Han kan godt være bekendt at kalde sig folkesanger! For han synger om folk og om livet og gør det rigtig fint.

Men publikum var også glade for andet sæt med en række sange fra Gnags-tiden. De fleste af os elsker også at høre musik og sange, vi kender og kan synge med på, og de blev bestemt ikke ringere af, at han sang og spillede dem alene. Det i sig selv gjorde dem naturligt nok anderledes, og arrangementerne måtte nødvendigvis være nye. Jeg har egentlig ikke anset mig som specielt dedikeret Gnags-fan, men det gik op for mig, at jeg ikke alene kendte alle sammen, men også holdt rigtig meget af dem, dengang og især nu! Blandt mange andre Mr. Swing King, Lygtemandens Sang, Den Dejligste Morgen og Når Jeg Bliver gammel. Det er Peter A.G. meget langt fra at være.  At han er fyldt 60 kan hverken høres (og hvorfor skulle det egentlig også det?) – eller ses! Han er sgu ret cool, folkesangeren Peter A.G.

Forude ligger foreløbig omkring 25 koncerter i september, oktober og starten af november, bl.a. i Mariager, Kalundborg, Aalborg, Aarhus, Skive, Horsens, Esbjerg, Ferritslev, Assens, Greve, Herning, Rønne. Næstved, Holbæk, Silkeborg, Haderslev og Sabro.