Husk at du i Rootszones søgefelt efterhånden kan hente mange oplysninger. Hvis du f.eks. søger på Gibson Brothers, vil du se, at de i 2010 vandt IBMA’s Song of the Year. Den sang er ”Ring the Bell”, som er skrevet af Chet O’Keefe.  Og netop han indledte aftenen med et lille sæt, herunder også dette semi-hit. Han havde flere tale-sange, som fungerede fint. Han er en yngre arvtager til de efterhånden gamle singer/songwriters fra USA, som måske nok kunne trænge til åreladning.

Foto: Claus Hellgren Larsen

Kinky Friedman er blevet gammel, og det høres på hans jokes og samfundskommentarer. Flere af os tilhørere havde nogle timer forinden overværet samtale-interviewet i Hovedbiblioteket, Kbh. Her luftede han sin aversion mod internettet, Lady Gaga osv. Og hans vitser og udfald mod hykleri og dobbeltmoral og samme oplæsning af egne skriverier tålte en gentagelse i Loppen, men så heller ikke mere. Vi har brug for humor, satire blandet med musik og politik, og The Kinkster er mere end en amerikansk udgave af Jacob Haugaard.

Det blev alligevel et glædeligt genhør med hans gamle sange: ”National Casualty & Life”, ”Homo Erectus”, ”Rapid City”, ”Lasso (Asshole) From El Paso”, ”They Ain’t Making Jews like Jesus Anymore”, ”Biscuits” og ”Sold Americans”, men ganske uventet var det i andres sange, at det skæve smil og glimtet i øjet forsvandt, og en mere ægte, ærlig og åben Friedman skinnede igennem masken. ”The Ballad of Ira Hayes” og min aftens højdepunkt: Den bedste version af ”Pretty Boy Floyd”, jeg nogensinde har hørt – inkl. Woody Guthries egen. Friedmans fortolkning viste nemlig, at han faktisk også er en kraftfuld og glimrende alvorlig sanger.

I næste måned afgør han, om han igen vil stille op til valget som senator i Texas med en programerklæring, som lyder: Legaliser hastighedsgrænserne og reguler marihuana. Jeg kan kun opfordre til at gå på opdagelse i hans bagkatalog af sange og hans forfatterskab. Loppen viste sig fra sin bedste side denne mandag aften: Velfungerende og relevant baggrundsmusik i pauserne, et lydhørt publikum og nogle veloplagte solister, der tydeligt nød omgivelserne.