Halkær Festival er i spil under mottoet: Fest med Nordboerne, Kelterne & Økologerne.

Eskil Romme

Ovenikøbet fortsætter det: For Kulturen, Selvstændigheden og Miljøet. Sådan! Og alle ordene skal tages alvorligt. Det hele foregår 7., 8. og 9. juni på Halkær Kro. I virkeligheden fortsætter og fungerer disse ledeord hele året igennem og nu i hele 20 år. Men musikken spiller mange gange om året – nu og her, dvs. næste weekend, drejer det sig om landets nok mindste folkemusikfestival i Himmerland med bands fra Skotland, Sicilien, Finland og Danmark i mange forskellige afskygninger.

Måske nok en lille festival, til gengæld er den gennemsyret af engagement, entusiasme og et program, der er sammensat med omhu og omtanke. Festivalen og resten af årets musikprogram har siden 1992 præsenteret alverdens folkemusiknavne fra bla. USA, Canada, Australien, Chile, Skotland, Irland, fra de skandinaviske lande og sikkert flere endnu.

Det er i sig selv godt gået. Det skyldes bl.a., at musiker Eskil Romme, og en af de oprindelige ejere af Halkær Kro, igennem årene har skabt sig musikalske kontakter over det meste af verden, bl.a. ved selv at spille i de nogle af de pågældende lande. Senest var det med Himmerland, og det var en lang tur i Australien og New Zealand. Men bandet har allerede spillet i mange andre lande fordlt på flere verdensdele.

Ideen om at lave et band sammen – og naturligt nok kalde det Himmerland – opstod for fem år siden på Halkær Kro. Bandet spiller selvfølgelig også på festivalen og består af sopransaxofonist Eskil Romme, guitarist og sanger Morten Alfred Høirup, violinist, vokal Ditte Fromseier, Andrzej Krejniuk på elbas og Ayi Solomon på masser af percussion. Det sker lørdag aften, hvor der alt i alt vil blive fyret voldsomt op for violinerne, og selv Ditte Fromseier får kam til sit hår ;-

For på programmet er også finske JPP (spillemændene fra Järvela/Kaustinen) med fire-fem fiddles og fra Shetland Fiddlers Bid med lige så mange! Det må da blive en skelsættende musikalsk oplevelse!

Fiddlers Bid Fotos: Per Dyrholm

Om eftermiddagen har Fiddlers Bid allerde været i aktion sammen med Gordon Blair og Scottish Highland Dancing. Natballet står JPP for.

Men allerede fredag går det løs med det sicilianske band Ibeddi, Peter AG med fuld gang i en solo-singer/songwriter-karriere og derefter ikke mindst Nulle & Verdensorkestret, som også efter selve koncerten spiller op til natbal.

Søndag er der festivalfinale kl. 12 med Rod Sinclair og Alan Klitgaard, der også er festivalens konferenciers, Fiddlers Bid, Ibeddi, JPP og Himmerland. Mon ikke det kan høres over hele Himmerland?

Indimellem al musikken indgår den økologiske mad som en del af festivaloplevelsen. Lørdag formiddag kan man komme på markvandring og høre om oprindelige kornsorter, og bagefter er der brødkursus for tilmeldte og kornmarked ved Per Grube fra Møldrupgaard. Han står også fredag fra kl. 17-18 for ”Korn- og madkunst” sammen med Sofie Romme, Cucina Autonoma.

Billet til hele festivalen koster 600 kr., i forsalg, 700 kr. ved døren – og ellers 325 kr. pr. aften.

www.halkaer.dk