I de kommende uger fokuserer DRs ugentlige folkprogram ”Folk på 5’eren” på landets to største folk-events, Skagen Festival og Tønder Festival, ved at præsentere en lang række af de navne, der spiller på de to festivaler i år. Først bliver det især festivalen i Skagen 3.- 6. juli, og hen over  sommeren bliver det så Tønders tur.

Tupelo

Tupelo

I Skagen står bl.a. Mary Black med band, Sharon Shannon, ahab, Tupelo, Folkeklubben, Folk Factory, The Rumour Said Fire og en lang række andre navne på scenerne. Den store scene er den i Skagen Fritids- og Kulturcenter, da badmintonhallen ikke benyttes mere. Desuden er der som altid Havnescenen, Torvescenen og Kappelborg foruden koncerter med bl.a. Jensen & Bugge i Skagen kirke fredag kl. 15, og på Ruths Hotel hhv. fredag og lørdag spiller Darragh Folk  og Caìrdeas kl. 13.30. Søndag aften overrækkes for 20. gang Den Danske Folkemusikpris 2014 – den går til det succesombruste Habadekuk.

– Det er jo ikke sådan, at alle vore lyttere tager på folkfestival, men begge de store i Skagen og Tønder giver god anledning til at zoome ind på de meget forskellige folknavne. Samlet set giver de netop et billede på den store variation, der er kendetegnende for hele folkscenen i disse år,  siger Jørgen Bøgen, vært på Folk på 5´eren.

– Det er jo i kraft af de store festivaler, at vi får så mange fremragende bands og solister til landet, og deres CD-udgivelser er interessante for lyttere med interesse for genren – også for alle  dem, der ikke har planer om at pakke teltet og drage til Skagen eller Tønder. For dem, der bare SKAL afsted,  kan vi så give smagsprøver på de navne, der er på plakaten.

Jensen & Bugge. Fotos: Per Dyrholm

Jensen & Bugge. Fotos: Per Dyrholm

Det er omkring et år siden, at programmet gik i luften første gang og hver uge præsenterer en gedigen blanding af den helt aktuelle og den mere ”klassiske” folkemusik gennem de sidste 40-50 år. Jørgen Bøgen er selv(følgelig) stor fan af folkemusikken og har fulgt den i mange år, og han er en kompetent og vidende vært. Programmet kommer fint ud i alle hjørner, men den danske folkscene har en særligt fremtrædende plads. F.eks. er de nye udgivelser fra Habadekuk og Phønix blevet grundigt præsenteret de seneste uger.

Folk på 5´eren sendes hver tirsdag 19.03-20 på P5, en af DRs digitale kanaler, som kan høres på DAB, net eller kabel. Programmet genudsendes søndag 16.03-17. Vil man hellere selv vælge tidspunktet, kan man enten høre programmet via P5s hjemmeside,  dr.dk/p5  eller tage det med sig som podcast på mobilen eller MP3-afspilleren.

Rootszone.dk bringer i nær fremtid et længere interview med Jørgen Bøgen.