Silkeborg er på det kulturelle område kendt for, countryfestival, musik i Indelukket og Riverboat Jazz Festival, men nu har Folkemusik Festivalen også markeret sig.

Det er ikke kun vinteren og frosten, der har bidt sig godt fast i det midtjyske. Også Folkemusik Festivalen har fået markeret sig, og er kommet for at blive.

Det er kun fem år siden, at Midtjysk Folkemusikfestival for første gang åbnede dørene til en anden musikalsk verden end den som country og jazz-festivalerne kunne præsentere.

Foreningens fem-års jubilæum blev den sidste weekend i januar markeret med en udvidelse fra fire til fem dages festival, samtidig med at verdensmusikken gjorde sit indtog i Silkeborg.

”Idéen til festivalen opstod i 2004 i forbindelse med et julearrangement, hvor vi i mit eget orkester ”Gjern Spillemænd” snakkede om, hvordan vi kunne komme ud og spille noget mere. Og så fik jeg den idé, at vi laver da bare en festival!” fortæller foreningens formand Søren Christensen.

Bestyrelsen sidder ikke blot og nyder succesen, men er selv på scenen under festivalen. Alle fem medlemmer spiller således i hvert sit band, og torsdag aften var de alle i aktivitet et eller andet sted i det midtjyske, da der denne aften afholdes mange omegnskoncerter med amatørbands.

Her har de forskellige spillesteder ”selvstyrer” til deres arrangementer, dog har bestyrelsen det overordnede overblik over fordelingen af orkestre. ”Tordagskoncerterne er primært for de lokale grupper, hvor vi har 6-7 grupper, der skifter spillested hvert år. Og der er mange andre orkestre, der gerne vil være med,” forklarer formanden og fortsætter: ”Vi synes det er sjovt med alle de mange små koncerter rundt omkring, og har lader vi vore samarbejdspartnere og ildsjæle overtage ledelsen og lave noget selvstændigt.”

Onsdag aften blev festivalen skudt i gang med en koncert med Helene Blum, og efter omegnskoncerterne torsdag var det ungdommens tur fredag aften, hvor blandt andet Tumult og Hal & Nikolaj stod for underholdningen.

”Tidligere har fredag altid været god og det var den også i år, mens det har knebet lidt med lørdag aften. I år har vi fået verdensmusikken ind, og det er et halvt år siden vi indgik aftalen med Karen Mukupa, men hun har været værd at vente på,” sagde en begejstret Søren Christensen efter næsten fuldt hus på Rampelys lørdag aften, og formanden kan afsluttende tilføje: ”Efter denne aften er det er meget sandsynligt, at vi vil have verdensmusik på programmet igen næste år.”

Til denne koncert solgte man i øvrigt billetter ved døren, hvor indtægten gik ubeskåret til Røde Kors’ hjælpearbejde i Haiti.

”Når vi nu har årsmøde til marts i foreningen, tager vi det første spadestik til næste års festival, ” slutter Søren Christensen, der kan se tilbage på en festival med tilfredse gæster og næsten fyldte huse overalt.

Midtjysk Folkemusikfestival, Silkeborg, 27.-31. januar, 2010