lift yourDen unge finske sangerinde Mirja Klippel skriver sine indadvendte, stille, næsten psykoterapeutiske, smukke og vemodige sange på engelsk og er bosiddende i København. Guitaristen Alex Jønsson er fra Vinderup, vest for Holstebro, og har to anmelderroste jazzplader bag sig allerede. ”The Lost Moose” (”Det fortabte elsdyr” 2013) og ”Spy On Your Friends”, 2015.  Klippel og Jønsson har baggrund i hhv. folkemusikken og jazzmusikken, som de nu forener i tilbagelænede klange fra grænselandet mellem de to stilarter og to nordiske egne.

Ro, fine enkle toner, fordybelse, store krav til lytteren og meditativ eftertænksomhed præger deres debut-EP. Den har fået det usædvanlige, kryptiske og nysgerrighedspirrende navn, ”Lift Your Lion”, ”Løft Din Løve”! Måske er den vemodige og meget nordiske tone på pladen netop et resultat af sammensmeltningen af de store finske skove og den vestjyske øde og barske natur. Og det er vellykket. Jønsson har i hvert fald på sine jazzplader netop vedkendt sig naturen som inspirationskilde, og han kalder selv sin musik for nordisk roots-musik.

EP’en indeholder seks numre, alle engelsksprogede sange, og på de første tre medvirker også Frederik Sakham på bas. Ellers er sangene et møde mellem Klippels fine stemme og spanske guitar og Jønssons fraserende, elegante elektriske guitar, der tilsammen giver et usædvanligt, men ind i mellem også et meget monotont lydbillede.

Ved de første gennemlytninger af pladen fandt jeg den faktisk en anelse ensartet og kedelig, og det irriterede mig, at mit engelske ikke var godt nok til umiddelbart at få alle meninger og nuancer med. Jeg vil gætte på, at det store publikum kunne få de samme tanker, og det ville derfor være nærliggende at foreslå gengivelse af teksterne på hjemmesiden. Men efter 10 gennemlytninger er jeg også kommet til at holde af sangene, deres udfordringer og den tid til fordybelse og ro, de signalerer.

Indledningsnummeret, ”Chains”, handler om at drømme om at være en anden end den, man rent faktisk er. Om at slippe smerten og blot være stærk, fejlfri og fredfyldt. Dermed er temaet på de næste fem sange egentlig slået an. Det handler grundlæggende om at blive et helt menneske og om at frigøre sig fra lænker, fordomme og gamle bindinger, og det er jeg sikker på, at vi alle kan have god brug for.

Simon Eskildsen står for coveret til cd´en, der viser en alderstegen udgave af en sanger og guitarist, der kunne være Mirja Klippel selv. ”Lift Your Lion” er en smuk, afdæmpet, meditativ og lytterkrævende debut fra Mirja Klippel og Alex Jønsson.