Tønder Festival letter låget for endnu en omgang navne med et miks af nyt og kendt. Tre af de netop publicerede navne er fra USA, nemlig The Lone Bellow, Hayes Carll og John Fullbright. Fra England kommer Tønder-veteranen Oysterband, der har næsten lige så mange år på bagen som festivalen selv, og så er ”nordstjernen” Eivør fra Færøerne endelig tilbage og med stemmepragten intakt, tør man godt hilse og sige.

Eivør. Foto: Per Dyrholm

Eivør. Foto: Per Dyrholm

Eivør Pálsdóttir var første gang i Tønder i 2005 og blæste nærmest teltet omkuld.  I 2006 løb hun med to Danish Music Awards Folk som årets danske vokalist, og albummet ”Eivør” blev årets danske visealbum. Siden har hun modtaget masser af andre priser, turneret vidt og bredt og er i det hele taget Færøernes kvindelige superstar. Øerne barske natur, men også sangtraditioner og fortællinger er vigtige komponenter i Eivørs kunstneriske fundament, og hendes enorme talent og kraft er helt oplagt at have med, når festivalens 40 år skal fejres til august

John Jones, Oysterband

John Jones, Oysterband

Det samme gælder Oysterband, som er langt mere end ren folkrock. Når John Jones oplader røsten i afdæmpede sange, er han suveræn, og han har da også sin musikalske baggrund i traditionelle mandskor fra Wales – og sine left wing politiske holdninger, som Oysterband altid har pointeret. Chopper er erstattet af Al Scott, der supplerer de fire ”gamle”, og i februar udsendte bandet endnu en CD, ”Diamonds on the Water”.

Og så til de nye: The Lone Bellow er en anmelderrost og fremadstormende Brooklyn-baseret gruppe. Bandet lever i høj grad op til festivalens ambition om at afspejle dagens yngre folkscene og den up to date NU- folk. Ligesom The Avett Brothers, der kom, spillede og sejrede i 2011 (og igen i 13) og virkelig er slået igennem nu i USA, er The Lone Bellow med kraftfulde vokalharmonier og en rå folk-tone på vej fremad og opad ligesom eksempelvis The Lumineers og The Civil Wars.

Bandet består af Zach Williams (sangskriver og leadvokal), Kanene Donehey Pipkin (mandolin og sang) og Brian Elmquist (guitar og sang) og et fem mands backingband. De udgav sidste år ”The Lone Bellow”, produceret af Charlie Peacock, som sad bag knapperne på The Civil Wars’ Grammy-vindende ”Barton Hollow”. Det fik gode anmeldelser i bl.a. Rolling Stone og nåede en god placering på Billboards top 200. Tønders publikum kan se frem til endnu et overbevisende amerikansk band med eget ”take på tingene”, en lovende fremtid og et stærkt sceneshow.

Sangskriveren og poeten Hayes Carll med base i Austin, Texas, er også et fund, en morsom tekstmager og stærk performer.  Han bærer de texanske outlaw-traditioner videre og har en forkærlighed for folk på kanten af samfundet. Samtidig kan han skrive kærlighedssange med både bid og humor. Hans seneste to albums er udgivet på Lost Highway Records, det samme som Lucinda Williams, Lyle Lovett og Ryan Adams er på. Hvor de gængse countrystjerner elsker hvide cowboyhatte og rhinsten, går Carll på scenen med sin gennemtæskede Gibson, og han er i musikalsk familie med Steve Earle (der også kommer), Townes van Zandt og John Prine.

John Fullbright. Foto: Vicki Farmer

John Fullbright. Foto: Vicki Farmer

Som absolut urynket, men fuldmoden rosin i pølseenden i denne omgang får vi det store, unge sangskrivertalent John Fullbright, der anses som værende ”flyvefærdig” fra starten. Han er født 1988 og indspillede i 2009 en live koncert på hjemmebane i Oklahoma med det klare mål at komme på Folk Alliance året efter, og det gjorde han. Efter ”Live at the Blue Door” indspillede han i 2012 sit første studiealbum med et backingband på bare tre timer. Albummet ”From the Ground Up” åbnede ikke kun vejen til optræden på Kerrville Folk Festival, den blev også Grammy-nomineret i kategorien ”The Best Americana Album”. Men som mange af de mest originale musikere falder Fullbright ikke kun ind i en enkelt genre. Han har sin egen akustiske stil, som bygger på folk, country, pop, americana og ballader og ender som Fullbright for fuld skrue.