sandpågulvetFjerde juledag kan sagtens nydes i maj – og resten af året. Albummet er stemningsfuldt, velspillet, veloplagt, levende, glad, osende af hygge, en smule vanedannende og alt i alt et meget sympatisk udspil fra en for længe siden nedlagt, men langtfra glemt gruppe, som i sin tid var med til at sætte Fanø på musik-landkortet.

Sand På Gulvet gav den fuld gas i årene 1974-84, udgav seks LP’er, bestemte sig så for, at nu var det nok, men et par stykker af dem spiller nu stadig, dog ikke som SPG. Gruppen fik aldrig professionel status, men spillede mange koncerter ved siden af deres civile jobs. De har ikke haft rettighederne til at genudsende deres plader i CD-form, men har nu alligevel fået lyst til lige at svirpe med halen i form af en CD med titlen ”Fjerde juledag”.

Skribenten skal straks indrømme, at hun er lidt sent ude. For albummet udkom allerede 1. april, hvor de gæve gutter faktisk holdt en lille Fanø-event i København, og dagen efter præsenterede CD’en hjemme på Fanø.  Man tænker måske: Nyt album 34 år efter seneste udgivelse, ”Tidevand”? Ja, for pokker! Men OK, de 25 numre er indspillet for længe siden, i årene 1975-80, for det er nemlig private optagelser, som gruppens lydmand, Jørn Mouritzen, har gemt, men nu har fået finpudset, digitaliseret og samlet på en CD. Et nostalgitrip måske, men også en fin reminder om SPG’s musikerskab og evne til at sprede liv og glade dage, og så kan man jo danse med en del af vejen.

Gruppen var populær og efterspurgt lige fra starten, inden de nærmest havde hverken repertoire eller gruppenavn på plads. De unge mænd fandt på en eller anden måde straks melodien, og den melodi kunne folk lide. Udgangspunktet var irsk-inspireret folkemusik med The Dubliners som første forbillede. Men også bl.a. Fanøs egen musik tiltalte i høj grad de unge herrer og deres publikum, lige så vel som egne kompositioner kom til. SPG’s timing var nærmest perfekt, om end den måske var tilfældig, for der var grøde i folkemusikken i Danmark, men bandet kom også selv til at spille en essentiel rolle i det hele.

For mange gamle fans vil ”Fjerde juledag” være et glædeligt genhør med et band, der spillede godt og spredte højt humør og stemning. Titlen kommer af, at der var tradition for at mødes hjemme hos Jørn Mouritzen på netop denne dag og indspille, hvad de havde fornyet repertoiret med i det forløbne år. Det er disse stunder, som den forudseende JM har gemt på spolebånd, og som nu er kommet ud. Teknisk ikke perfekt, men ret godt gået og med stemning strømmende ud af rillerne (hvis ellers CD’er havde dem). Repertoiremæssigt kommer vi hele vejen rundt og dækker alt det, SPG stod for.

Som man kan læse i covernoterne, så kom der ” uforskammet hurtigt jobs, pladekontrakt og TV-optrædener”. Med et passende maritimt udtryk fik de vind i sejlene, selv om det hele nærmest startede som lidt af en tilfældighed, hvilket man kan læse meget mere om i Nils Thorlunds erindringer ”Hvis jeg ikke havde spillet banjo” (anmeldt her på siden 18. august 2015).

Jeg tror også, at yngre folkemusikinteresserede og musikere, som ikke var med dengang, vil finde fornøjelse og inspiration. De seneste års Fanø-baller på Christiania og den kæmpepopularitet, Fanø-området på Tønder Festival har, vidner om også de unges interesse. Sand På Gulvet er Ole Torben ”Topper” Jensen (violin), Henning Nørgaard (harmonika, guitar, mandolin, whistle, vokal), Ole Mouritzen (mandolin, violin, banjo), Nils Thorlund (banjo, guitar, vokal, whistle) og desværre nu afdøde Kristian ”Boss” Berg (vokal og guitar) foruden naturligvis lydmand (og chauffør) Jørn Mouritzen. Boss fik i sin tid Thorlund med til Fanø ”and the rest is history” (læs bogen :-).

Fjerde juledag er tilegnet Boss.

Køb via Gateways hjemmeside: http://www.gatewaymusic.dk/album/23323