”Når solen titter frem og persiennen la’r stå til, når kaffekoppen damper og dagen er i spil.
Når øjnene kan se hele verden i sang. Fuglene derude bryder ud i sang.
Når du gi’r mig morgenkys, og jeg ved du er her. Når lyset byder op til dans og inviter’.
Bliver det en god dag, bliver det en god dag”.
Sådan begynder Martin Bloms ”God dag”, og det bliver i det hele taget en god dag, når man lytter til musikeren, journalisten, forfatteren og singersongwriterens sange fra ødekirken i Buderup, der blev nedlagt i 1907. Kirken ligger lige nord for Rold Skov, hvor Martin Blom gav en koncert i det rå, ubesmykkede kirkerum. Akustikken og stedet betog ham, så derfor har han indspillet sit album netop der.
Sangen beskriver også tanken om, hvordan det kan blive en god dag på det helt personlige plan, men også med tanker om de helt store udenrigspolitiske linjer. ”Når generaler og klodens store mænd besinder sig, og la’r freden komme igen”. Og disse optimistiske tanker fører hen til Drømmer 71, der også er om komponistens håb og drømme, som 16-17 årig. Det er samtidig et tidsbillede, som mange sikkert kan nikke genkendende til.
Det samme er tilfældet i Hjertelandet længes, 2 CV og Lykkelige dage. Tilbageblik, erindringer og minder fra fortiden. Det hele kaldes frem igen og får nyt liv igen i hukommelsen og i Martin Bloms begivenhedskalender, som måske er egne eller bekendtes oplevelser fra hans private tidslomme. Vi kommer også på en munter og ironisk tur gennem Storcenter Nord, hvor sangskriveren og kunderne lever deres eget liv, mens de er midt i forbrugerverdenen. Martin Blom spænder vidt på dette album, og han slutter med et ægte blusnummer, inspireret af Ryanair-konflikten sidste år, hvor de ansatte måtte gå ned i løn.
Men det er bare at sætte sig godt til rette og nyde den dygtige musikers ferme guitarspil, uanset hvilket af sine klangfulde strengeinstrumenter, han spiller på. Lytte til teksterne, som fortæller noget om dengang og nu, bl.a. beskrevet i sangene Nu er det tid, og Hver morgen er en kirke. De beskriver begge, hvad vi havde, hvad vi har, og hvad vi måske kan nå.
Som en ekstra godbid er Cd’en er placeret i omslaget på et nydeligt 36 siders sangtekstkatalog med stemningsfyldte fotos fra Buderup Ødekirke, og foruden teksterne er der kort resumeer og forklaring af komponisten om den aktuelle tekst.