cd judith owen“Den bedste plade, som Joni Mitchell aldrig har lavet,” kaldte Rolling Stone Magazine i Tyskland for nyligt det nye CD-udspil, ”Ebb & Flow”, fra amerikansk-walisiske Judith Owen. Hun er 46 år,  har lejligheder både i New Orleans, London og Los Angeles. Men hun er nærmest amerikaner og opholder sig mest det sidste sted, bl.a. fordi hun er gift med Harry Shearer, der lægger stemmer til tv-serien The Simpsons.

Hun har selv skrevet de fleste af de 12 sørgmodige numre på ”Ebb & Flow”, som hun sender meget effektfuldt afsted med sit kraftfulde pianospil. Hun ledsages af tre garvede veteraner fra 1970´ernes troubadourscene: Russ Kunkel (trommer), Lee Sklar (bas) og Waddy Wachtel (guitar) – og flere andre.

Det er rigtigt, at Judith Owens stil (lidt jazzet, singer-songwriter/pop) og klaverspil bringer tanken hen på tydelige forbilleder som Carole King, James Taylor og Joni Mitchell, men sidstnævntes englestemme og ubesværede modulationer kommer Owen nu ikke op på siden af. Til gengæld er Owen god til at tale om sorg og tab. En af de smukkeste sange på Ebb & Flow, ”You´re Not Here Anymore”, handler om moderen, der begik selvmord, da Judith blot var 15 år gammel. Det var denne traumatiske oplevelse, der for alvor satte hende i gang med at skrive musik og sange.

Sangen ”I Would Give Anything” handler om hendes nyligt afdøde og savnede far, operasangeren Handel Owen. Tiden er altid alt for kort, og man fik aldrig rigtigt sagt alt det, man gerne ville. Lejligheden er kold og tom midt i december, men faderens musikalske gaver lever videre.

Mungo Jerrys gamle hit, ”In The Summertime”, fra 1970 leverer Judith en nyfortolkning af. Og vel er det en god og medrivende sang, men jeg har nu svært ved se argumentet for at tage den med på cd´en. Til gengæld må alle forbehold falde, når man hører hendes egen sang ”Under Your Door”. Den er lysende smuk, iørefaldende og væsentlig i sit budskab om at se stormen i øjnene og hele tiden søge at se lyset ved dørens fod.

Det er omkring 20 år siden, Owen udgav sit første soloalbum. Siden er der kommet en halv snes udgivelser, men uden for England og USA har der ikke været tale om et større gennembrud – før nu, måske.

Judith Owen ”Ebb and Flow” (cd TWR00131)

http://www.judithowen.net/

www.youtube.com/watch?v=S-IkpK2kOio