Sangerinden Helene Blum har fra debut-cd´en i 2005 begavet os med fire unikke og personlige udspil. Set bort fra debuten med julesange har hun lagt sin repertoiremæssige linje med en kombination af traditionelle folkesange, egne eller andres kompositioner til ældre og nyere lyrik samt egne originale sange med både tekster og melodier. Den linje fastholder hun fortsat på ”Dråber af tid”, der udsendes 1. februar kl. 20 med stor releasekoncert i Magasinet i Odense.

heleneblum3På ”Dråber Af Tid” får vi traditionelle sange som ”Tusind tanker” og ”Som stjernerne på himlens blå”, vi får tonesat lyrik af eksempelvis Sophus Claussen, J. P. Jacobsen og Charlotte Strandgaard, og vi får nye originale værker af Helene Blum selv. Kombinationen af traditionelt og litterært materiale fungerer fint. Det gør det i kraft af dels engagerede og inderlige vokale fremføringer og dels originale, medspillende musikalske arrangementer.

Blums sang er mikset længere frem i lydbilledet end tidligere, og det er et godt og rigtigt valg. Hendes sangstemme er unik, og hendes sangfortolkninger har udviklet sig med en yderligere styrkelse af det intime nærvær, der altid har kendetegnet hende. Passager i det lavere toneleje er med til at fremhæve nærværet. Hun formår at give lytteren en følelse af at blive taget ved hånden og nænsomt ført ind i hendes sanselige sangunivers. Jeg mener at høre en modnet Helene Blum uden dog umiddelbart at kunne henføre til helt konkrete elementer i det hørte.

Med hensyn til de musikalske arrangementer fastholdes og udbygges den særdeles høje kvalitet fra tidligere, ikke mindst kraft af de medvirkende musikeres fornemme niveau og den varierede instrumentale besætning. De nutidige og personlige arrangementer, som netop de medvirkende musikere krediteres kollektivt for, skaber på fineste vis enhed i det sammensatte repertoire.

Puritanere vil måske besvære sig over for stor afstand til et musikalsk udtryk, der burde kendetegne folkemusik, men det har jo tydeligvis været hensigten at udtrykke nutidighed og originalitet. Det er altid relevant at forholde sig til, om udtrykket fastfryses i elementer som genrefremmed indpakning og musikalsk perfektionisme. Med den kvalitet, musikalitet og nærvær, vi her præsenteres for, skal overtegnede dog ikke forfalde til slig puritanisme.

En anmelder med en vis grad af selvrespekt må dog nuancere sin begejstring med i hvert fald ét forbehold. Når en traditionel sang som ”Det haver så nyligen regnet” er blevet knæsat som folkeligt fælleseje med sin melodi, er der umiddelbart ingen grund til at komponere en ny – trods dens kvalitet. Nå, fred med det. ”Dråber af tid” skal opleves som en samling af sange i gedigent tonekrydrede indpakninger, og som sådan er den en både varm og musikalsk berigende oplevelse.

www.heleneblum.dk

https://www.facebook.com/helene.blum.1?fref=ts

Koncerten spilles med et udvidet band foruden gæster, og repertoiret vil udover sange fra den nye plade bevæge sig omkring Carl Nielsen, kyndelmissekoncerterne og enkelte tilbageblik på de sidste udgivelser. https://www.facebook.com/events/1359583890740381/