De fire Svendborg-drenge i bandet Grønt Lys vedkender sig at spille folk-påp (sådan staver de det sgu!) – og det gør de med en klædelig og eksperimenterende friskhed, der smitter. Temaet på deres debutplade, der bærer gruppens navn, ”Grønt Lys”, er ”rejse på oceanerne”, hvilket kan læses ud af titler og ord med hav, skumsprøjt og fisk i. Det gælder f.eks. numrene ”Havet er fuldt af fisk”, ”Som En Sten” og ”Vinden den vender nu”. Oftest bruges oceanet dog som et springbræt til nogle kloge ord om parforhold og kærester.

cd grønt lysDet er Svendborgs musikalske bonderøv, harmonikamanden og sangeren med det gode danske bondenavn, Anders Andersen, der har skrevet alle de iørefaldende numre. Ind imellem er det mere rock end traditionel folk, og ordene kan godt komme til at drukne lidt i det nyskabende akkompagnement. Men det er altså imponerende, så mange nye toner Grønt Lys kan få ud af deres instrumenter i lækre arrangementer, der af og til bringer Brian Wilson og The Beach Boys frem fra erindringen.

Tonerne og arrangementerne er altså internationale, men ordene er pæredanske, og de historier, der fortælles, er gode og stemningsmættede. Jeg tænker både på Folkeklubben, Lars Lilholt og Poul Krebs, når jeg hører Grønt Lys´ tekstunivers. Selv siger de, at de henter deres inspiration hos bl.a. Jens Lysdal, Klondyke, The Wood Brothers, Vildnis og mange flere, og det skal nok passe, når de nu selv siger det.

Gruppen er på sin vis opstået som en officiel Svendborg-foranstaltning. Da Anders Andersen blev tilbudt at stå for byens Stadsensemble, en ordning, der sætter fokus på den spirende og levedygtige musikalske undergrund i Svendborg, dannede han sin gruppe. Grønt lys har det som sit erklærede formål at give dansksproget ”Folk-påp” en ny lyd, og det må siges at lykkes fint.

Instrumenterne kan – på trods af de nye og ret rockede toner – overbevise tvivlerne om, at gruppen har sit udspring i folkemusikken. Her er harmonika, kontrabas, violin, guitar og mandola, men også flygelhorn, trompet, tenorsax og würlitzer. Jeg vidste godt nok ikke, hvad sidstnævnte var for en, men den slags kan jo heldigvis studeres på Wikipedia. Så nu ved jeg, at det er et meget specielt, fint og strengeløst piano.

Mine yndlingsnumre på cd´en er blandt de 10 gode numre: ”Æ Knågstøkk”, der fortæller historien om de berømte spillemandsbrødre, Æ Tinuser, som havde deres storhedstid fra 1950´erne til 1970´erne. Blød og lækker tone, fin historie og godt arrangement.  Det samme kan man sige om ”Havet Er Fuldt Af Fisk”, der i en charmerende tekst sammenligner hjertets udkårne med havet, skoven og stranden.

Jo, og så er der også indledningsnummeret, ”Gennem Byen”, som vittigt stiller dilemmaet op omkring valget mellem kærestens bløde favn og det udadvendte, pulveriserende arbejdsliv.

Der er helt sikkert musikalsk grøde på folkemusikfronten i Svendborg!

Musikerne er Anders Ringgaard Andersen, vokal, accordion, trombone. Andreas Tophøj, violin og viola. Sigurd Hockings, guitar, og Søren Lund, kontrabas.

Følg Grønt Lys på www.facebook.com/groentlys