Man hører tit om noget der er festligt, folkeligt og fornøjeligt. Og når remsen så tilsættes fantasifuldt, fabelagtigt, finurligt har man en meget kort anmeldelse af Esben Langknivs nyeste udspil.

Albummet, der er hans femte, har fået det muntre navn ”Hat & Briller” med undertitlen ”12 fjollede sange i farver”!

Hat & Briller er også titlen på det første nummer på den østjyske sangskriver og troubadours nye cd, og det er nærmest en slags selvbiografi for Esben Bøgh Laursen, som er poetens borgerlige navn. Han nævner undervejs sine tidligere album, spillesteder han har besøgt og hans sceneskræk, som dog heldigvis hurtig ender i, ja, hat og briller.

Efter det muntre udlæg ender singer-songwriteren i spjældet, men det kommer han hurtigt over, da han i næste sang mindes dengang han var ung og smuk. Og så kan Esben Langkniv konstatere, at det er en ”Towli’ verden” vi lever i, og ligesom i mange af de andre tekster er ironien og hans humoristiske lune jyske lomme filosofi essensen i poesien.

Eksempelvis i sangen om ”Den vanskelige vej” når barnet skal ud den tunge gang og hænge sin sut på suttetræet, og parallelt skal den voksne mand stoppe med at ryge.

Esben Langkniv er udnævnt som æresmedlem i Brabrand Haandbryggerlaug, og det er uden tvivl været en stærk inspirationskilde til ”Haandbryggervisen” og ”Tragedien i St. Kongensgade”! Den første handler om den ædle ølbrygningskunst, og den anden om hvad der kan ske med øllet når katastrofen er ude.

Øllet har også hovedrollen i historien om Snehvide og de syv små dværge, der er med i en ny og absolut mere folkelig udgave. Da skuffelsen over ikke at ingen af dværgene kommer med Snehvide i seng, så drikker dværgene sig nærmest fra sans og samling.  Også her har Esben Langkniv en morale til pigerne ”Tag chancen når den er der”!

Der er også et par små dramaer gemt i teksterne til ”Womiwaders” og ”Lange Margrethe”, men igen er livsglæden altoverskyggende på sange og i musikken. Esben Langkniv har skrevet alle tekster og komponeret alle numre, dog undtaget ”I spjældet nu”, hvor Jimmy Rodgers ifølge poeten selv, har hjulpet lidt til.

Esben Langkniv spiller selv guitar og banjo på albummet, hvor Klaus Thrane styrer slagtøjet. Kristian Fog betjener klaver, orgel og harmonika, mens violinisten Louise Vangsgaard synger kor sammen med guitaristen Henrik Skriver og Andreas Laursen. Tom Bilde spiller såvel tuba, trækbasun som mandolin og fløjte. Mens Emir Bosnjak spiller harmonika og klarinettisten Robin Watson trakterer saxofonen.

Så selv om teksterne og musikken i store træk er holdt i den lette og muntre genre, så har sangeren også et underfundigt budskab med sine sange, selv om det ikke er alvorligt ment i alle tilfælde.

 

http://www.langkniv.dk/