img344Den gode historiefortællende folkesanger er ved at være en mangelvare hertillands. Om det skyldes svindende interesse for denne helt centrale del af folkemusikkens verden, manglende lokaliteter, hvor historierne kan fortælles, eller en kombination af flere faktorer, ligger ikke lige for at afgøre, men et skammeligt faktum er det uanset.

Anders Mikkelsen har i mange år været en behersket stjernebestrøet, men dedikeret, arbejdsom og skattet eksponent for denne fordums så blomstrende genre. Nogle vil nok kalde ham en anakronisme, men som ovenfor antydet vil det ikke være sober tale, al den stund en sang med en god historie aldrig med rimelighed bør henføres til fortidige fænomener. Dagligt udspiller der sig gode historier, der blot venter på en folkesanger til at sætte dem i ord og toner til vores fornøjelse og berigelse. Det er det, som Anders Mikkelsen fortsat ufortrødent finder det væsentligt at bruge sit liv på, og det skal have den varmeste anerkendelse for.

Han har netop udsendt endnu en plade med sine fortællinger og betragtninger fra et jævnt, men opmærksomt og iagttagende dagligliv. Han diverterer os med historier fra fortid og nutid om mennesker, tildragelser og holdninger i den sprogligt set umiddelbart forståelige lyrik, som er folkesangens adelsmærke. Ja, i denne sammenhæng er termen ”lyrik” næsten for højpandet og tangerer en fornærmelse mod en ærlig folkesanger.

Mikkelsen er begavet med en ikke prangende, men udmærket og genkendelig sangstemme, der på glimrende vis formidler fortællingerne, og det er jo lige netop det, der er det afgørende i hans metier. Overtegnede er ikke specielt forgabt i hans betoninger og udtrækninger af tryksvage ord og stavelser: Vi mødteeee dem på trappen… Det er måske tillært fra specielt de irske sangere, men lad det ikke stå som et vægtigt forbehold.

Det overordnede billede af ”Cap San Marco” viser en oprigtig og engageret musikalsk historiefortæller, hos hvem man ikke kan tvivle på hjertets renhed. Sådanne mennesker har vi brug for i vort fællesskab.

CD: Anders Mikkelsen: “Cap San Marco” – Egen udgivelse.