Man kan næppe blive ramt af ”jetlag”, når man sejler til Shetlandsøerne for at deltage i årets folkemusikfestival. Men man kan nemt blive ramt af ”Shetlag” efter fire dages festival plus det løse!

 

Der blev dannet en ny trio på færgen (for et par timer). Fra venstre Steffan Sørensen, Kristian Bugge og Perry Stenbäck.

Festivalen varer ifølge programmet fra torsdag eftermiddag til søndag aften, men den kan blive forlænget med to dage ekstra, nemlig en dag i hver ende, om ikke mere. Hvis man vælger at sejle fra Aberdeen til Lerwick, Shetlands og festivalens hovedby, så begynder festen allerede, når man går ombord på færgen til den godt 12 timer lange sejltur.

Festivalens organisationskomité samler nemlig alle udefrakommende musikere i Aberdeen i løbet af dagen, og så er der dømt jam på tværs af bands, nationaliteter og genrer, og det foregår så til langt ud på natten, mens færgen gynger mod Shetland.

Efter ankomst til Lerwick tager musikerne til festivalklubben, hvor deres kommende værtspar venter på dem, for alle musiker indkvarteres privat rundt omkring i byen. Man kan lige nå at få pakket lidt ud, så gælder det åbningskoncerten, hvor alle bands spiller et nummer uden lydprøver, men til gengæld med en lang sejltur i kroppen…

Efterfølgende er der koncerter syv forskellige steder rundt på øerne kl. 19.30, så der bliver dårlig tid til at få en ”morfar”. Musikerne bliver transporteret i busser til spillestederne, der ofte er forsamlingshuse beliggende ude i små landsbyer eller måske på en ø. Efter koncerten går det retur til festivalklubben, hvor man jo godt kan vælge at gå hver til sit… eller blive i klubben med alt, hvad det indebærer!

Der er to store sale, hvor lokale bands har muligheden for at promoverer sig, og her spilles musik i mange forskellig genrer. I en stor hall samles musikere og publikum, og både professionelle og amatører har mulighed for at spille sammen, hvad der ofte foregår til langt ud på natten (læs morgenen).

Fællesspil i Festival klubben

Her er selvfølgelig en stor, velforsynet bar fra det lokale Valhalla-bryggeri, så man kan opretholde væskebalancen. Inden baren lukker kl. 02.00 skal man lige huske at ”forsyne” sig forinden med en ”nødration”.

Fredag er der ”kun” koncerter om aftenen, mens der igen er et hårdt program lørdag med flere workshops og ungdomskoncert fra middagstid og så igen koncerter om aftenen. Søndagen byder på koncerter for den lokale ungdom, et par eftermiddagskoncerter, hvor flere bands medvirker og så den officielle afslutning om aftenen med musik fra 18.30 til over midnat.

Her tages tre spillesteder i Lerwick i brug, og alle de deltagende 15 bands bliver nu transporteret rundt i shuttlebusser fra sted til sted, og alle spiller ca. 15 minutter hvert sted. Så mens musikkerne ”arbejder” i tre gange 15 minutter, så må man som tilhører sidde i godt seks lange timer på den samme plads, kun med mulighed for at få øl eller lignende. Så her kommer man på en ”hård prøve” som tilhører, ikke mindst fordi man så kan tage i festivalklubben bagefter – for igen at få nye musikalske indtryk fra de mange dygtige musikere, som det hvert år lykkes for arrangørerne at få til øerne.

Skulle man i løbet af de fire dages festival ikke have fået musik nok i den officielle del af festen, så kan man gå på ”The Lounge”. En hyggelig pub, hvor de lokale mødes og meget ofte medbringer deres instrumenter og så spiller sammen. Her kommer også mange af musikerne fra festivalen på besøg og spiller sammen med amatørerne.

Workshop i Shetland-folkedans

Efter søndagens hårde program er festen så slut, men måske ikke alligevel. For mandag aften afholdes en uformel koncert med de fleste af festivalens musikere, der spiller i egne eller med andres bands i en fem timers tid, for alle de frivillige hjælpere, værtspar og pressen.

Så er man også ved at være godt mør, når det begynder at bliver ud på natten og det forlængst er blevet tirsdag. Og så er man klar til at tage hjem og få “Shetlaget” ud af kroppen!