Efter udsættelse af en række koncerter i Danmark på grund af sygdom, tog skotske Runrig flot revanche på deres turne i Danmark i sidste uge.

På grund af lead-guitaristen Malcolm Jones hjerteproblemer og efterfølgende bypass-operation måtte den skotske folkrockgruppe Runrig i sommer aflyse en lang række koncerter i Østrig, Schweiz, Tyskland og Danmark.

I sidste uge var bandet tilbage i Danmark, og de satte et flot aftryk med endnu en medlevende koncert lørdag aften i Aalborgs Gigantium, hvor bandet sluttede deres danske turne.

Ikke mindst den tilbagevendte Malcolm Jones spillede op til sit allerbedste, og var den helt store oplevelse. Uanset om han spillede på guitar eller elektronisk sækkepibe, eller på enkelte numre skiftede mellem de to instrumenter styrede han på fantastisk vis bandet helt i mål. Han havde også flere solonumre undervejs i en koncert, som nåede store højder, med god kontakt mellem Bruce Guthro og de mange tusinde trofaste Runrig-fans.

Bas-guitaristen 60-årige Rory MacDonald måtte dog spare på stemmen, da han døjede med halsbetændelse, så Bruce Guthro og Brian Hurren delte pænt MacDonalds vokaler mellem sig.

Selv om det var kendte numre der blev spillet, så var åbningsnummeret “Darkest Winter” ny på live-programmet, ligesom Bruce Guthro sang en moderniseret version af “Mighty Atlantic” i hans helt egen stil.

Blandt de mest populære indslag, var som vanligt bandets flotte trommenumre, hvor kun Bruce Guthro og Rory MacDonald ikke deltog på slagtøj.

Det sidste af fem ekstranumre var julesangen “This time of year”, der meget passende sluttede koncerten. Før dette havde Runrig fået selv de mest stillestående til at rokke med under den dansevenlige “Clash of the Ash”, og fået alle til at skråle med på “Loch Lomond”.

Så det var ikke Runrigs skyld, hvis stemmebåndene ikke var blevet brugt undervejs i det ellers traditionelle hæsblæsende rockende program.

Koncerten blev afholdt i Gigantium og selv om hallen er et gigantisk rum at komme ind i, så var det ikke særlig gigantisk på flere andre måder.

Når man kommer til anlægget, overraskes man af, hvor få parkeringspladser, der er til et så stort byggeri med flere haller. Den forholdsvis lille asfalterede P-plads foran hallen var spærret af, og blev langt fra fyldt op af dem, der nu havde fået lov til at parkere her. Så alle øvrige bilister blev ledt rundt om hallen til en P-plads på jord og grus, så det var heldigt at føret var tørt.

Det var offentliggjort, at dørene blev åbnet klokken 19, men man kunne godt have været fleksibel, ligesom de var i Elro Arena i Randers fredag aften, hvor man stod i kø i forhallen, da dørene ind til selve hallen blev åbnet på det fastsatte tidspunkt. I stedet hundredvis af tilskuere nu stå udenfor hallens indgang i kulden, hvor mange ventede i mere end en time.

Lyden var heller ikke perfekt i hele hallen, der nok egner sig mere til håndbold end til koncerter, så at Runrig er et gigantisk liveband, var ikke takket været Gigantium.

Runrig, Gigantium Aalborg, Lørdag d. 12 dec., 2009