Chr. Søgårds Trio Fotos: Allan E. Petersen

Chr. Søgårds Trio Fotos: Allan E. Petersen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For 7. gang i træk inviterede Anne Grete Kamilles og Søren Korshøj med venner til nordisk folk-festival ved den smukke Præstø Fjord og med masser af hjælpsomme frivillige, god mad og rimeligt vejr. Lørdag nat bød endog – udenfor, men helt i tråd med programmet – på kornmod på den sorte stjernehimmel. Festivalen blev atter i år en mindeværdig begivenhed, der gav masser af glæde, batteriopladning og inspiration til de kommende lange vinteraftener. Gode samtaler, samspil, dans, virtuos musik – og plads til børnene og de unge. Her er nogle få indtryk fra herlighederne. Bare synd at man ikke kan være flere steder på samme tid!

Danseladen 7. august 2015 Rækkedanse med Henrik Larsen 2

Rækkedanse med Henrik Larsen i Danseladen

Programmet lagde ud torsdag aften i Danseladen med den svenske kvartet Yölariis, der har taget deres navn fra de lyde, isen laver, når den ændrer temperatur. De imponerede med deres nyskabende, eksperimenterende og meget svenske toner. Danske Habadekuk sørgede for at holde stemningen oppe med glad dansemusik til midnat. Der er en overflødighed af gode dansere i Præstø, og de trin, man ikke kender, kan man lære på workshops i Fanødans, kædedans, svensk polska og Cape Breton-danse.

Morten Alfred og Lene Buch

Morten Alfred og Lene Buch

En masse søde og aktive medlevende unger havde fundet vej til formiddagens underholdning i Viseteltet med Tryllestøvsorkestret, der havde Jeanette Frederiksen i front i sange om sørøvere og andet godtfolk.

Fredagen eftermiddag bød bl.a. på danske Catbird med Billie Koppel i front. Hendes stemme smyger sig kælent om de to fremragende musikere Frank Hasselstrøms og Bjarke Falgrens instrumenter. Og ja, hun er datter af Anisette og Thomas, og det fornægter sig ikke.

For os, der kan huske 1970´erne, rummer Trilles sange en masse minder. Men at både tekster og melodier stadig holder beviste Mette Marckmann, der både ligner og synger som Trille. Siden 1988 har Trille selv ikke sunget sangene, men hendes gamle band med Ole Fich, Hugo Rasmussen og Øyvind Ougaard pakkede Mettes stemme ind på bedste vis.

Øyvind Ougaard og Hugo-Rasmussen i Viseteltet

Øyvind Ougaard og Hugo-Rasmussen i Viseteltet

Lene Buch uddelte årets spillemandspris til Morten Alfred Højrup. Han var blevet lokket til Dansetræets scene for at optage til sin folkradio (www.radiofolk.dk) og stod intetanende med sin mikrofon. Efterhånden som Lene motiverede prisuddelingen, kunne man se på Mortens ansigt, at han vist hellere måtte overdrage mikrofonen til en anden, for det handlede da vist om ham dette her. Buskspilsprisen gik til Laif og Ninni Carr, der var med til at igangsætte og skabe stemning overalt på pladsen med workshop og samspil.

Lørdagen bød blandt andet på ekvilibristiske sigøjnerjazzagtige toner med Christian Søgårds Trio og dejligt meningsfyldte sange med Søren Korshøj og hans band. Og så var der a capella-sang på finsk med Anna Fält. Man skal endelig ikke tage fejl af hendes spinkle skikkelse. Hendes stemme er særdeles kraftfuld og fascinerende. Det samme gælder Jullie Hjetland, der med gruppen ”Nordens tone” imponerede med sange på ikke mindre end otte nordiske sprog i et tæt og godt indøvet samarbejde med de tre jazzmusikere Hans Mydtskov, Pojken Flensborg og Torben Bjørnskov.

Søren Korshøj

Søren Korshøj

Perry Stenbäck og Dekadansorkestern var ved at vælte teltet lørdag aften med deres hyldest til Cornelis Vreeswijk. Næsten som at høre den gamle mester selv!

Næste år finder festivalen sted 11. – 14. august. Jeg har sat et stort kryds i kalenderen.

 

Perry Stenbäck og Dekadansorkestern

Perry Stenbäck og Dekadansorkestern

Ninni og Leif Carr ved Dansetræet

Ninni og Leif Carr ved Dansetræet