Selvom regnen truede Musik over Præstø Fjord, var folk fast besluttet på at lade sig drukne i hygge, jam, øl og dans i stedet for i vand.

Det var ikke folkemusik eller Musik over Præstø Fjord, folk talte mere om i den forgangne weekend. Det var tværtimod, som så mange gange før, vejret. 160 mm regn faldt der i København og Nordsjælland natten til søndag, og allerede torsdag gik man regnen at føle i Marjattas Bredehave ved Tappernøje.

Men der skal mere end en smule regn til at ødelægge en god fest. Således var humøret højt, da det nordiske spilletræf, Musik over Præstø Fjord for anden gang løb af stablen.

Dans under træet

Der var meget fokus på dansen, hvor rammerne var den store smukke Danselade og Dansetræet, der med elektrisk lys i kronen og danskegulv rundt omkring det, var et idyllisk setup. Udover dansescenerne, var der også et visetelt, hvor folk kunne sidde pænt og lytte blandt andet til MC Hansen, Professorne og Fin Alfred og Morten Alfred Høirup.

Tidsplanen skred allerede før første navn fredag aften. Det er egentligt ret imponerende. Det mikrobryggeri, der skulle sælge god øl, mødte aldrig op. Et par navne blev aflyst og andre flyttet. Men det betød ikke så meget. Vi var tolerante, for sådan er det, når man er inviteret til havefest. Det handler om at hygge sig, og så må man tage tingene som de kommer.

Stemningen var helt i top, og der blev jammet lystigt i barteltet og udenfor, når ikke regnen var for voldsom. Der var masser af workshops, selvom det ikke altid var til at vide hvor de foregik.

Den forsvundne dansesnaps

På trods af sin unge alder, havde festivalen allerede en række traditioner. Blandt andet var der efter koncerter og bal fredag aften færøsk kædedans i Danseladen. Vanen tro, skulle dansen flankeres af “dansesnaps”, men man havde glemt en lille detalje, nemlig at købe snaps. Den ene af arrangørerne, Søren Korshøj, fræsede på cykel gennem den mudrede skov, hvor han i sit hjem fandt fire flasker Rød Ålborg – og så hurtigt tilbage, så danserne kunne få den snaps, de var blevet stillet i udsigt.

Dette eksempel skildrer ret godt den lille festival. En ubekymrethed, der gjorde, at det hele var behageligt. Godt nok var der ikke en stram tidsplan eller et trykt program i farver og på glittet papir, men til gengæld var der heller ikke pernitne dørmænd i kontrol-skjorter, der fortalte hvor man måtte drikke øl og ikke måtte drikke øl.

Dans og musik

Musikprogrammet var meget lagt an på, at der skulle danses. Lang Linken viste sig igen som et fantastisk bal-orkester, at dømme efter mængden af dansere på gulvet. Også Køkkenorkesteret bestående af blandt andre Christoffer Davis, Hans Jørgen Christensen, Pelle Lindström og Morten Alfred Høirup spillede op til deres bedste.

MC Hansen spillede i Viseteltet med sit orkester bestående af Jacob Chano, Morten Brauner og Nikolaj Busk. Det var fedt at høre Nikolaj Busk fyre den af på Rhodes i et country- / blues-band.

Lørdag aften sluttede Habadekuk af i Danseladen, så alt i alt et godt og bredt program, der dog sagtens kunne udvides med nogle flere af de nye danske og nordiske orkestre.

Musik over Præstø Fjord, Marjattas Bredehave, 12.-15. august, 2010

www.folkemusik.com

Søren Jensen Lund