Foto: Deone Jahnke

Foto: Deone Jahnke

Det var prominente musikere fra USA, der gæstede Danmark for en enkelt koncert denne søndag aften. Bag navnet gemmer sig nemlig musikerne Missy Raines, bas, Mike Compton, mandolin, David Grier, guitar, og Shad Cobb, fiddle.

Raines har sit eget band The New Hips, Compton har spillet med Nashville Bluegrass Band, Bill Monroe og John Hartford. Grier er udnævnt til bedste ’flatpicker’- guitarist af IBMA i flere år. Han har optrådt solo og med gruppen Psychograss. Cobb har en fortid hos bl.a. Steve Earle og Willie Nelson.

De har alle desuden medvirket på talrige pladeindspilninger som studiemusikere samt undervist på deres respektive instrumenter. Og deres evner som undervisere blev udnyttet af bluegrass-foreningen, der havde arrangeret velbesøgte workshops. For en gang skyld uden banjo.

Det var altså indflydelsesrige musikere, som indtog scenen i den tætpakkede sal, og de viste, hvorledes de behersker hver deres instrument. En overbevisende opvisning i teknik, stil, vellyd og elegance. Samtidig havde de en afslappet optræden præget af både indlevelse og humor. De fandt sammen i Nashville, og Helen Highwater Stringband er blevet en måde at præsentere deres egen musik på.

Hvor de tidligere har fungeret som backing for andre musikere, så spillede de næsten udelukkende egne sange og instrumentalnumre, som vil kunne høres på en fremtidig cd. De er inspireret både af den tidlige countrymusik, af swing og af stringband-dansemusik, og lidt overraskende var det især Cobbs fiddle, der høstede bifald.

Hvis de havde haft mere kraftfulde vokaler og været endnu tættere samspillet, så havde det været en sensation. Nu var det ’bare’ en lærerig præsentation af smagfuld bluegrass-musik i verdensklasse.