LMS, Levende Musik i Skolen står bag Musik i Tide, der afholdes hvert andet år, og senest var i det østjyske område i 2000, da det blev afholdt i Horsens.

Der ventes omkring 8.000 skoleelever, 200 musiklærere og 50 internationale gæster til begivenheden.

Benedikte Sten Andersen, der er Skanderborg Kommunes ansvarlige fra Kultur & Fritid fortæller om hvordan Skanderborg blev valgt som værtsby.

”Skanderborg Kommune blev valgt i konkurrence med tre andre kommuner. Især fordi Skanderborg Kommune gerne vil gøre noget for kulturelt for børnene. Det begyndte allerede ved kommunesammenlægningen i 2007, hvor der blev oprettet et kultur- og fritids sekretariat. Dengang blev jeg ansat som børnekultur konsulent. Jeg er tidligere musikskoleleder i Ry, og er uddannet som musikpædagog fra musikkonservatoriet i Århus, hvor jeg også underviste. Så det er klart, at det der lå mit hjerte nærmest var musikken. Så jeg kendte den landsdækkende ordning Musik i Tide, og da jeg var med på den sidste festival, der blev afholdt i Kolding i 2008, tænkte jeg straks, at det var da lige noget for Skanderborg. Så jeg kontaktede min chef, da det jo koster en slags penge. Og han var med på ideen og der blev givet grønt lys. Så jeg kontaktede LMS, og de besøgte os efterfølgende for at se på byens faciliteter. Og da Skanderborg Kommune havde sagt god for den økonomiske del på 375.000 kroner, foruden brug af faciliteterne og min stillede min arbejdskraft til rådighed. Så valget faldt på os.”

Hvornår begyndte arbejdet med arrangementet?

”Jeg fik ideen i oktober 2008, og vi fik tildelt arrangementer for ca. halvandet år siden. Vi har så haft en styregruppe på syv personer, og en arbejdsgruppe på otte. Noget af det der har fyldt mest, har været at vælge hvilke gruppe der skal spille på festivalen. Det sad vi faktisk og gjorde over halvandet døgn, hvor vi gik i tænkeboks, og så på alle ansøgninger. Så lyttede vi til LMS’s fagudvalg, der pegede på noget som de syntes skulle være med, men uden at vi var tvangsindlagte til at vælge deres forslag. Det var ikke tit vi var uenige, så kriterierne for udvælgelsen var, at det skulle være genremæssigt bredt med god repræsentation af alt. Det er jo vigtigt, at der kan komme noget godt undervisning mæssigt materiale ud til skolerne. Fordi det er det der adskiller det fra almindelig underholdning. Børnene skal være interaktive under koncerterne, ved at synge med, stampe, klappe eller andet.

Hvordan foregår det rent praktisk?

”Klasserne på skolerne i hele kommunen er kommet med ønsker, med første, anden og tredje prioritet. Og det er helt gratis. De bliver hentet og bragt med busser, så jeg sidder i øjeblikket med bus-logistikken. Der er 21 busser, der kommer ind med børnene, og sætter dem af midt i byen. Så går de derfra ud til et af de 15 forskellige spillesteder. Og det er jo fordi Skanderborg Kommune synes det er vigtigt, at vi gør noget for børnene.”

Hvad med workshops?

”Alle lærere i Skanderborg har fået tilbudt at deltage på en af de fire workshops, der afholdes mandag eftermiddag, til en særpris. Men det er også for alle lærere fra hele landet. Og det er billigt at deltage, for på tre timer kan man få en dejlig inspirationspakke og praktiske værktøjer med hjem. De bliver afholdt af Stine Michel, Lars Storck, Andy Op og Perry Stenbäck, der er en af mine tidligere kolleger.

Hvorfor er det gratis for eleverne?

”Det er meget vigtigt for mig, at kultur er gratis. For ellers rammer vi ikke alle, og det er også meget vigtigt at det bliver i børnenes skoletid, for ellers er det de samme stærke forældre, der tager børnene med til kultur i fritiden. Og jeg tror det er vigtigt, at vi har tilbudt gratis transport, for elles kunne vi risikere, at skulle have halvfyldte sale. Men der har været så stor interesse for Musik i Tide fra skolerne i kommunen, så vi har måttet lave 10 ekstra koncerter mere end i programmet.”

Efter festivalen?

”Vi regner med at få tilbagemeldinger fra lærerne under festivalen. Alle skoler har jo fået tilsendt cd’er og hæfter om de bands, som de skal høre inden koncerten, så de kan være godt forberedte. Og så kan lærerne jo også bruge det i deres videre undervisning.”

Man kan kun tilslutte sig koncertdirektør Ebbe Høyrup fra LMS, der i programmet om den professionelle musik siger: ”Uanset om begrundelsen for koncerterne er kunstneriske, pædagogiske eller samfundsøkonomiske, vi ved, at de spreder glæde, gåsehud, indsigt og refleksion hver eneste dag rundt om i landet. Det vil vi gerne vise på Musik i Tide Festivalen ved at åbne dørene til musikkens skatkammer over tre dejlige dage i Skanderborg.”

www.musikitide.dk

www.lms.dk