Danish Music Awards Folk 2012 med uddeling af 10 priser, heraf fem nye statuetter til folk-musikken

Og der skal holdes prisfest, så det brager – med masser af livemusik.

Så er det ved at være tid. Søndag d. 25. november kl. 16 til 20 holdes prisfesten for den danske folk for 12. gang. I år introduceres fem nye kategorier, der skal sætte fokus på folkemusikkens udbredelse. DMA Folk 2012 finder sted i Jazzhouse, og et begrænset antal billetter er til salg for publikum, som også afgør to af priserne, nemlig Årets Livekunstner og Årets Spillested. Desuden lanceres tre nye kategorier: Årets Nye Talent, Årets Track og Årets Traditionspris foruden en ærespris.

Værter ved prisfesten er Ivan Pedersen og Sussie Luscinia Nielsen, og livemusikken kommer Harald Haugaard, Kasper Vig, Laura Mo og HP Lange til at stå for – foruden en fuld koncert med det akustiske, skandinaviske ensemble Big Basco, der blander nordiske, engelske, keltiske og nordamerikanske musiktraditioner og skaber et livligt og organisk sammenkog.

Det er Folkemusikken i samarbejde med IFPI, DJBFA, Danske Populær Autorer, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund og World Music Denmark, der arrangerer DMA Folk 2012.

Publikumafstemningen foregår på Folkemusik.dk og DMA Folks Facebook-side. Billetsalget til eventen er i gang.

10 priser ialt

Folk-genren defineres under DMA Folk som ”musik der har sit udgangspunkt i en vestlig folkelig tradition”, og der er i år 10 priser: Årets Album, Årets Instrumentalist, Årets Vokalist, Årets Autor (komponist, arrangør, sangskriver), Årets Track (ny), Årets Spillested (ny), Årets Livekunstner (ny), Årets Nye Talent (ny), Årets Traditionspris (ny) og Årets Ærespris.

En jury udpeger prismodtagerne blandt de nominerede. Men Årets Livekunstner og Årets Spillested findes ved en brugerafstemning. Årets Ærespris udpeges af Styregruppen for DMA Folk 2012.

De optræder

På scenen smelter de fire Basco-drenge sammen til en stærks strøm af musik og energi. Som folkemusikkens svar på The Beatles! Uden blusel stjæler de hæmningsløst fra skandinaviske, engelske, skotske, irske og nordamerikanske musiktraditioner, og det heftige samspil, giver Basco en unik bandlyd. Med melodien og sangen i centrum skaber de et musikalsk univers med smukke dale, dunkle skove og stejle klipper. Musik med stemninger, der rykker fra top til tå. Folkemusik med et stærkt personligt udtryk på vokal, violiner, bratscher, cittern, trækbasun og harmonika spillet af Hal Parfitt-Murray, Andreas Tophøj, Ale Carr og Anders Ringgaard.

Kaspar Vig er dansksproget sangskriver. Med hæs og klangfuld stemme leverer Kaspar melodiske og skæve sange, der på godt og ondt hylder tilfældet og tilværelsen. Hans tekster er mørke, men de har stadig et lyst skær af håb og kærlighed. Når vi har erkendt vores afmagt har vi kun troen på hinanden tilbage. Kaspar har været på Færøerne for at indspille albummet “Ærlige Løgne” som udkommer til januar. Med sig til prisfesten har han Gustaf Ljunggren, Jeppe Gram, Moogie Johnson og Sidse Holte.

Harald Haugaard Foto: Lieve Boussaw

Harald Haugaard har i 15 år markeret sig som en af Danmarks mest internationale musikere. I sit virtuose violinspil forener han det legende lette med en karakterisk dyb og melankolsk klang. I sit samlede kunstneriske virke trækker han bestandigt på dybe rødder i den rige danske musiktradition, som han behandler på en innovativ, kontemporær og yderst vedkommende måde.

I 2009 kom hans første soloalbum ”Burning Fields”, som bestod af egne kompositioner samt bearbejdninger af traditionelt dansk materiale, og her i 2012 kom ”Den Femte Søster”. Haugaard har i eget navn og med sine faste ensembler modtaget ialt ni Danish Music Awards, og i 2008 modtog han DMFs Hæderspris. Han optræder denne aften med Mattias Perez og Mikkel Grue på guitarer.

Laura Mo Foto: Per Dyrholm

Laura Mo begyndte sin musikalske rejse i South Dakota, USA, hvor hun i et indianerreservat som 16-årig skrev sin første sang. Siden har hun besøgt Lakota-indianerne mange gange. Hun spiller guitar og 5-strenget clawhammer banjo og har turneret over hele landet solo og med sit orkester og mange andre artister. Med dansk poesi og lyrik i højsædet formår Laura Mo at skrive tidløse og folkelige melodier – det hele fortolket med en usædvanlig stemme, nærvær og autenticitet. Hun har udgivet ”Alkymi” og i 2012 ”Motel”.

 

H. P. Lange Pressefoto

H.P. Lange er dedikeret bluesmand. Som en af forholdsvis få fortolkere af den akustiske har han turneret rundt i både Europa og USA og har udgivet otte albums i eget navn. To af dem har vundet The Danish Music Award for bedste blues/roots udgivelse.

I 2006 dannede han bandet The Delta Connection, der leverer bluesmusik fra rødderne, med HP, bassist Paul Junior og trommeslager Jens Kristian Dam. De går på scenen i Jazzhouse søndag den 25. november med deres rå, upolerede deltablues.

Mere info: www.folkemusik.dk www.folkemusik.com/dmafolk2012 www.jazzhouse.dk

Billetsalg: www.bitly.com/Yiffm7