Alternativ eller Free Form Folk fra Rasmus Steffensen og Red Ink

Hvis man forestiller sig en sav, en støvsuger, banjo, mandolin og akustisk guitar som akkompagnement til en let melankolsk sang kan det være begyndelsen til en stor oplevelse – eller det modsatte. Sådan er vilkårene, hvis man begiver sig ud i såkaldt alternativ musik, og udfordringen gælder såvel kunstnere som lyttere. I dette tilfælde en anmelder, som på forhånd er lettere skeløjet, fordi teksten på coverets inderside – med vilje eller ej – er trykt spejlvendt.

De første toner fra højttalerne virker som en lydoptagelse, der kører baglæns. Efter et halvt minuts tid erobrer en akustisk guitar lydsiden, og sanger/komponist/idemand Rasmus Steffensen istemmer ”I’ll Be Your Stranger Tonight”. Han kan umiddelbart lyde som en folkesanger i de tidlige 1970’ere, med lettere hæs, dyb og rå stemme. En vildfarelse, man dog kommer ud af undervejs i de fem numre på denne cd, hvor der eksperimenteres og leges med nye lyde på forskelligartede instrumenter. Om der er tale om avantgarde-folk må vi vente nogle år på at få afklaret.

Indtil videre må udgivelsen nøjes med betegnelsen alternativ. Jeg har ikke fået nogen større oplevelse, men jeg vil til enhver tid anerkende og respektere folk, der prøver at udforske muligheder og gå nye musikalske veje. Det er også helt fint at fastfryse en minimalistisk komposition som ”A Soldier” eller slutnummeret ”Wolves” og lade arrangementet stå enkelt og ukompliceret. Men desværre skæmmes pladen hele vejen igennem af alt for mange rigtig falske toner, og det gælder både sangstemmer og diverse instrumenter. Hvad enten det er med vilje eller ej, så er konklusionen: Bedre held næste gang.

So Like Dorian: “Stranger EP”

Geiger Records (2010)

www.myspace.com/solikedorian

www.myspace.com/savtak

www.geigerrecords.dk

Steen Dahl