bjonkoBjonko og hans band har specialiseret sig i en genre, som de selv kalder for “Balkan beats med en urban nutidig lyd”. Det er ret vildt, grænseoverskridende, multietnisk, medrivende og fyrigt. Folkemusik med tydelig balkanklang. Toner, der bringer mindelser om Peter Bastian og hans bulgarske læremester, Nikola Jankov – og en masse andre. Tilsat trommer, keyboard og moderne rytmer ganske vist, men aldrig på en måde, der forjager rødderne. Musik til at danse kædedanse efter og til at blive i godt humør af. Ind imellem, i nummeret ”Tikketash”, brandsjofelt og provokerende – og hurra for det! Det vækker lytteren og prøver grænserne af. Gæstesolisten på nummeret er i øvrigt, meget sigende, ”Klamfyr”, alias rapperen Emil Simonsen.

Bjonko Stosic Petersen (!), 36 år og fra Høje Gladsaxe stammer – trods det danske efternavn, som pirrer nysgerrigheden, for hvor kom det der Petersen lige fra? – fra en makedonsk musikerfamilie. Han startede med at spille klarinet i Tivoli Garden, men blev samtidig undervist i folkemusik fra Balkan. Han har været en fremtrædende figur på den nordiske balkanscene, for en sådan findes der, i godt 10 år. Og han modtog to nomineringer til Danish Music Awards World i år for bedste album og bedste komponist. Men han har ikke ligefrem rystet pladeproduktioner af sig i det forløbne årti.

På den foreliggende spritnye plade, ”Running Horses”, der formentlig er hans første udgivelse, medvirker Bjonko selv på klarinet, saxofon og tarabuka. Sidstnævnte er en mellemøstlig tromme formet som en omvendt krukke. Med ham er Rasim Durakovic på harmonika og keyboard og otte andre dygtige musikere. Især sangerinden Elina Todorova Nordentoft brænder godt igennem på nogle af numrene.

Running Horses er titlen på det indledende instrumentale titelnummer. Man ser tydeligt hestene for sig! Pladen rummer i alt 10 numre, hvoraf fire er komponeret af Bjonko, mens resten er traditionelle. Han siger selv, at han for at kunne eksistere som et helt menneske, har brug for sin daglige indsprøjtning fra begge de to kulturer, han har rødder i.

De fleste numre er iørefaldende instrumentalnumre. Nogle synges på makedonsk, og teksterne er sikkert gode, men mit makedonske er lidt hullet. Men pladens andet nummer, det ovenfor omtalte ”Tikketash”, synges på dansk. Selvironisk og sjovt og ganske frækt….

Hjemmesiden www.bjonko.dk er endnu ret ubeskrevet, men skal nok blive god. Især hvis den kunne indeholde nogle af de makedonske sange i dansk oversættelse. Bjonko skriver på coveret til ”Running Horses” meget programmatisk for hans projekt: ”Peace and love to all, no matter what religion, culture, sexuality or non belive!”