“Missionær” er en fuldendt plade fra Annika Aakjær, der med tekstmæssig dybde matcher de allerbedste.

Med debuten “Lille Filantrop” i 2008 slog Annika Aakjær sit navn fast som en yderst kompetent, skæv og humoristisk sangskriver med en stemme, der på én gang var sød og krads.

På “Missionær” fortsætter det musikalske partnerskab med producer og musiker Henrik Marstal. Det har resulteret i nogle spændende og indimellem rablende skøre eksperimenter, som f.eks. den sære ’50er-pastiche “Pænhed Er Kommet Til Byen”, hvor lillepigestemme kombineres med “doo-wab”.

Annika Aakjær lægger sig en smule op ad Sys Bjerre og hele “Malene-generationen” af piger, der skal turde være sig selv. Men hvor Sys Bjerre er leveringsdygtig i god Boogie-pop, får vi fra Annika Aakjær meter-dybe tekster, der uden omsvøb beskæftiger sig med blandt andet selvmord og hjertesorger af den allermest depraverede og destruktive slags.

Sangen “Ingen Slipper” fuldender en på alle måder perfekt lille plade:

“Lad os alle ta’ munden for fuld / og lad os blive ved til vi går omkuld / og lad os drukne til vi ikke kan drukne mere / og lad os så se hvad det egentlig er der sker.”

Med den opfordring vil jeg muligvis tage munden for fuld, når jeg siger, at “Missionær” er én af de mest fuldendte og hjerteskærende plader udgivet i Danmark meget længe. I en tid hvor CV Jørgensen sjældent giver lyd fra sig, hvor Olesen-Olesen er gået fra hinanden og hvor Allan Olsen har svært ved at finde storformen frem, springer Annika Aakjær ind på scenen med substans og et tekstmæssigt håndelag, der pt. ikke er nogen i Danmark der kan matche.

Annika Aakjær: “Missionær”

Playground Music (2010)

Søren Jensen Lund