Det danske musikalske gadekryds Afenginn er – ganske fortjent – ved at have opnået et vist omdømme, ikke bare her i andedammen, men også hinsides vore grænser. Derfor er orkestrets fjerde album en blanding af tidligere kreationer i nyindspilninger og helt nye fra deres store farverige kanon. Hensigten er en snarlig lancering derude, men herhjemme er den allerede tilgængelig.

“Bastard Etno” føjer sådant set ikke nye dimensioner til det koloristiske billede af dette grænsebrydende kapel. Det skulle da lige være den forstærkede fokus på guitaristen Aske Jacoby, som ikke har været en del af foretagendet fra begyndelsen. Med et tilbageblik på bagkataloget kan det også forekomme at være en lidt voldsom udfordring at skulle genskabe Vorherres nedkomst til Jorden med hvert nyt udspil – og det gør heller ikke noget. Det er mindst ligeså stor en kvalitet at kunne arbejde sig ind til essensen af sin musik og forfine udtrykket – hvis ellers man kan anvende udtrykket ”forfine” i denne tilbageblæsende sammenhæng. Højttalerne her på matriklen slikker stadig de sidste skrammer.

Denne skive står som en absolut stærk markering på det store marked af Afenginns vanvidsunivers, men netop i kraft af opdateringen kan den bestemt også anbefales til det hjemlige folk. De risikovillige der allerede har noget af galskaben på hylden, får nye udfordringer med, og de skammeligt uvidende skulle tage risikoen. Der er oplevelsesgaranti.

Afenginn: ”Bastard Etno”

Tutl (2009)

Nils Thorlund