Mick Fitzgerald er en irsk musiker, skuespiller, forfatter og musikjournalist, ”født i 1950erne” , som der ganske blufærdigt står på hjemmesiden – og stadig i live, som hans seneste CD hedder. Det sidste er ikke nogen selvfølgelighed, for i efteråret fik han trist nok konstateret tarmkræft og har siden været i en skrap kemoterapi-behandling, der mærkbart har forandret hans udseende. Med prisværdig åbenhed beskriver den mediebevidste journalist sin sygdom på Facebook og på en informativ hjemmeside.

Noget stort publikum i Danmark har han ikke. Trods mange gode og underfundige tekster har han været jævnt overset herhjemme. Men en stærk forbindelse til vort naboland, Tyskland, sporer man til gengæld ofte i Fitzgeralds produktion. Hans forrige CD fra 2011 var således en indspilning af Brødrene Grimms eventyr, ”The Enchanted Lake”, og den nye CD ”Still Live” fra april 2012 består af nogle af hans kendeste numre og er indspillet med publikum på St. Josef´s Gymnasium i Rheinbach.

Her foran et 700 mennesker stort og loyalt publikum i Rheinbach er han alene på scenen med en guitar, som han spiller med plektrum og tydeligt rytmisk tryk på bas-strengene. En lidt ensformig form for akkompagnement. Jeg savner – midt i dunkene, der understøtter teksten – et lidt mere nuanceret udtryk på guitaren og nogle mere umiddelbart iørefaldende melodier. Teksterne er til gengæld lyriske og smukke, de fleste af dem. Fulde af hverdagsiagttagelser. Det gælder således minderne fra skoletiden, der er fint beskrevet i ”When We Left School”:

We left school on a rainy evening

Early in July

All the years of life by numbers

Had slowly drifted by

And you never forget, no you never forget

Shook my hand all the teachers did

But our eyes they never met

Eller savnet af den tabte elskede i ”New Year’s Day” – et savn, der især melder sig hvert år på nytårsdag, når det er tid til eftertanke og vinterligt vemod.

An old moon follows this train down the line

Another year over and down

Someone close by singing “Old Lang Syne”

Reminds me of when you were around.

Det kræver gode engelskkundskaber at få det fulde udbytte af Mick Fitzgeralds sangskat, der i live-cd´ens udvalg bl.a. også rummer fortællinger om lønmodtagerens retfærdige harme over en ussel løn, en sang om de bristede forhåbninger på galopbanen og en sjov, selvironisk tekst om den forhærdede pub-folkesanger.

www.mickafitzgerald.com